B1  Tiamin

Støtter metabolismen og nervefunksjonen

Tiamin eller thiamin, også kjent som vitamin B₁. Ble oppdaget av den japanske vitenskapsmannen Umetaro Suzuki i 1910. 

Hovedfunksjonen til tiamin er å fungere som et koenzym. Koenzymer er hjelpemolekyler som aktiverer enzymer, som igjen er proteiner som kontrollerer tusener av biokjemiske reaksjoner i kroppen. Tiamin er involvert i cirka 25 enzymatiske reaksjoner og spiller en nøkkelrolle i produksjonen av energi fra mat i karbohydratmetabolisme.

Dette er hva tiamin bidrar til i kroppen:

  • Bidrar til normal energimetabolisme
  • Bidrar til normal funksjon av nervesystemet
  • Bidrar til normal funksjon av hjertet

Kilder til B1:  finnes i kjøtt, enkelte typer fisk, i ølgjær, fullkornsprodukter, nøtter, belgfrukter, soyamelk og poteter.

B1 finnes i de fleste typer mat, men i beskjedne mengder.

Viktige kilder for tiamin i norsk kosthold er kornvarer (35 prosent), kjøtt og innmat (20 prosent), melk (13 prosent), grønnsaker, frukt og bær (11 prosent) og poteter (7 prosent). Anbefalt daglig inntak er 1,1 mg for kvinner og 1,4 mg for menn

Mangelsymptomer

En mangel på vitamin B1 fører vanligvis til beriberi, en tilstand som gir problemer med perifere nerver. Vekttap og anoreksi kan utvikles.

Det kan være psykiske problemer, inkludert forvirring og kortsiktig hukommelsestap.
Musklene kan bli svake, og kardiovaskulære symptomer kan oppstå, for eksempel et forstørret hjerte.

B2  Riboflavin


Vitamin B2, eller riboflavin, er en av åtte B-vitaminer som er essensielle for helsen. Den finnes i korn, planter og meieriprodukter. B2 er avgjørende for nedbrytningen mat, absorbering av  andre næringsstoffer og å opprettholde vev.

Vitamin B2 er et vannløselig vitamin. Alle vitaminer er enten vannløselige eller fettløselige. Vannløselige vitaminer fraktes i blodet, og det som ikke trengs, skilles ut av kroppen via urinen.

B2 må spises hver dag, fordi kroppen bare kan lagre små mengder, og forsyningene går raskt ned.

Sammen med vitamin A er vitamin B avgjørende for:

  • Opprettholde slimhinnene i fordøyelsessystemet
  • Opprettholde en sunn lever
  • Konvertere tryptofan til niacin, en aminosyre
  • Holder øynene, nerver, muskler og hud sunne
  • Absorberer og aktiverer jern, folsyre og vitaminer B1, B3 og B6
  • Hormonproduksjon i binyrene
  • Forhindre utvikling av katarakt
  • Fosterutvikling






Enkelte undersøkelser tyder på at vitamin B2 kan bidra til å forhindre katarakt og migrene, men det er nødvendig med flere studier for å bekrefte dette.


Kilder til riboflavin;

Melk, egg, kjøtt, ost, bladrike grønnsaker, lever, nyrer, belgfrukter, tomater, gjær, sopp, og mandler er gode kilder, men lyseksponering ødelegger vitaminet. Vitaminet absorberes i tynntarmen, og lagring av riboflavin i kroppen hos velernærte personer kan forhindre riboflavinmangel i opptil 5 måneder.

Her er noen tips til hvilke matvarer du finner B2


Kjøtt:

Rødt kjøtt, biff, lam eller biff - alle disse er fantastiske kilder til dette vitaminet. Kjøtt og kjøttprodukter gi deg nok vitamin B2 for å møte ca 12% av RDA. (daglig anbefalt inntak)

Nøtter:

Mandler er en god kilde til vitamin B2 med 28 gram gir 0,28 mg riboflavin, som er ca 17% av RDA. Ett gram hver av cashewnøtter, pinjekjerner, pistasjenøtter og oppfyller kravene til 4% RDA riboflavin.

Grønnsaker:

Grønne bladgrønnsaker som spinat, aspages, og  bladbete (Chard) er gode kilder til vitamin B2. 

 Mens ½ kopp spinat gir 0,21 mg riboflavin, rødbeter gi 24% av RDA kravet.

Melk:

Melk tilfører ikke bare kalsium, men det er en god kilde til vitamin B2 også. 100 ml melk gir 0,18 mg vitamin B2, som er omtrent 5% av det daglige behov av dette viktige vitamin.

Ost:

 100 g ost tilfører  omtrent 38 mg riboflavin, 

Sopp:

Å spise sopp øker  reservene av vitamin B2 i kroppen. 100 g sopp gi ca 0.49 mg vitamin B2, 

Egg:

 Egg har inneholder ikke bare mye protein, men de er også rike på vitamin B2.

Fisk:

Fet fisk som makrell, er rike kilder til vitamin B2. 85 g makrell. Røkt laks gir ca. 27% RDA anbefalte daglige inntak.

Soyabønner:

 Soyabønner er en god kilde til B2. 100 g soyabønner gir 0,18 mg av dette vitaminet.

Brokkoli:

Foruten å være en god kilde til en rekke viktige vitaminer og antioksidanter, 100 g brokkoli gir 0,117 mg riboflavin, som er ca. 10 prosent av anbefalt daglig inntak.



B3  Niacin


Vitamin B3, også kalt niacin, er en av de åtte  vannløselige b-vitaminer. Niacin har betydning for  fordøyelsessystemet, huden og nervesystemet. 

Niacin finner du i  gjær, kjøtt, fisk, melk, egg, nøtter, grønne grønnsaker, bønner og beriket brød og frokostblandinger. Menneskekroppen kan også lage niacin fra aminosyre tryptofan, ifølge National Institutes of Health (NIH).



Mangel og dosering

Niacinmangel  er sjelden, men finnes vanligvis hos alkoholikere. I følge University of Maryland Medical Center er symptomer på mild niacinmangel inkludert tretthet, oppkast, depresjon, dårlig sirkulasjon og fordøyelsesbesvær. Mer alvorlig niacinmangel kan forårsake en tilstand som kalles pellagra. Symptomene på pellagra inkluderer fordøyelsesproblemer, betent eller skjellete hud, diaré og psykisk nedsatt funksjonsevne.

Den normale anbefalte daglige tillatelsen (RDA) av niacin er avhengig av alder, kjønn, helsemessige forhold. For kvinner og menn er gjennomsnittlig RDA 14-16 milligram per dag, ifølge NIH. De som tar medisiner eller de som har sykdommer, bør kontakte en lege før de tar niacintilskudd på grunn av medisininteraksjoner og bivirkninger.

Å få for mye niacin er mulig, selv for friske personer. Når du tar det, må du sjekke for interaksjoner med andre medisiner, og sørge for at blodprøvene er normale. Hvis du tar for mye, kan du få bivirkninger bla. kvalme, magesmerter, unormale leververdier

Blant B-vitaminene anbefales det store doser B3 som blant annet bidrar til å tømme mastcellene (en type immunceller) for histamin og dermed kan motvirke allergireaksjo- ner. I Norge får man dessverre ikke tak i store doser av noen B-vitaminer, men de selges fritt i Sverige og en rekke andre land.

Kilder:
  • University of Maryland Medical Center: Possible Interactions with Vitamin B3 (Niacin)
  • Mayo Clinic: Evidence of Effective Niacin (vitamin B3, nicotinic acid) and Niacinamide Use
  • University of Michigan: B3

 B5    Pantotensyre

 

B5 (pantotensyre) er ett av de åtte vannløselige B-vitaminene. Ordet pantothenic kommer fra det greske "pantou", som betyr overalt. Nesten alle matvarer inneholder små mengder pantotensyre. Pantotensyre er en del av et koenzym (CoA) som er viktig for å frigjøre energi fra maten. Det bidrar til å produsere energi ved å bryte ned fett og karbohydrater. Det fremmer også sunn hud, hår, øyne og lever.

B5 hjelper til å syntetiserer og metaboliserer fett, proteiner og  er koenzym A.

B5 er en av de mindre kjente vitaminer, muligens fordi mangler er sjeldne.


Mangel

Vitamin B5 mangel er ekstremt sjelden hos mennesker. Pantothensyre finnes i nesten alle matvarer. 

Et sunt og variert kosthold bør gi en person nok.

Kliniske studier har imidlertid vist at en mangel kan føre til:

  • tretthet
  • apati
  • depresjon
  • irritabilitet
  • søvnforstyrrelser
  • magesmerter
  • kvalme
  • oppkast
  • nummenhet
  • muskel kramper
  • hypoglykemi
  • brennende føtter
  • øvre luftveisinfeksjoner

En mangel på B5 kan føre til økt sensitivitet for insulin.

 Alle som vurderer å ta et tilskudd, bør først konsultere en lege.

En svært høy dose, for eksempel 10-20 gram (gm) om dagen, kan forårsake diaré og øke risikoen for blødning. Hvis vitamin B5 tas som et supplement, kan det forårsake ubalanse i andre B-vitaminer. 
Av denne grunn er det å foretrekke å ta et B-kompleks vitamin. 


B6  Pyridoksin


Her er 9 tegn og symptomer på vitamin B6 mangel.

1. Hudutslett

Vitamin B6-mangel er en årsak til rød, kløende utslett som kalles seborrheisk dermatitt.

Utslettet kan vises på hodebunnen, ansiktet, nakken og øvre brystet. Det har et oljeaktige, flakete utseende og kan forårsake hevelse eller hvite flekker, sprukne og ømme lepper.


2. Munnsår

Cheilose, som er preget av sår, røde og hovne lepper med sprukket munnviker, kan skyldes B6-mangel. 

Mangel på riboflavin, folat, jern og andre næringsstoffer også forårsake denne tilstanden.


3. Sår, glanset tunge

Hvis du har B6-mangel, kan tungen bli hoven, sår, glatt, betent og rødt. Dette kalles glossit.

Folat- og B12- mangel kan også resultere i denne tilstanden. 


4. Humørsvigninger

Mangler på B6 kan påvirke humøret ditt, og bidra til depresjon, angst, irritabilitet og økt følelse av smerte.

Det er fordi B6 er involvert i fremstilling av flere nevrotransmittere, som serotonin og gamma-aminosmørsyre (GABA). Både serotonin og GABA reduserer angst, depresjon og følelser av smerte.

B6s rolle i bekjempelse av slike humørproblemer blir testet under en rekke forhold.

For eksempel, i omtrent halvparten av personer med autisme, bidrar tilskudd med B6 til å redusere atferdsproblemer, muligens fordi det bidrar til å produsere nevrotransmittere.

Forskning tyder også på at det å ta 50-80 mg B6 kosttilskudd daglig kan bidra med symptomer på premenstruelt syndrom (PMS),

Stemningsendringer som irritabilitet, angst og depresjon kan oppstå når ved B6-mangel. Det er fordi B6 er nødvendig for å lage nervebudbringere som bidrar til å styre humøret ditt.


5. Svekket immunfunksjon

Et godt fungerende immunsystem er nøkkelen til å forebygge infeksjoner, betennelser og ulike kreftformer. Næringsdefekter, inkludert B6, kan forstyrre immunforsvaret.

Nærmere bestemt kan en mangel i B6 resultere i redusert produksjon av antistoffer som er nødvendige for å bekjempe infeksjoner.

En B6-mangel kan også redusere kroppens produksjon av hvite blodlegemer, inkludert T-celler. Disse cellene regulerer immunfunksjonen og hjelper det til å reagere på riktig måte.

I tillegg hjelper B6 kroppen din til å lage et protein som kalles interleukin-2, som bidrar til å dirigere hvite blodlegemer.

Personer med autoimmune lidelser (der immunsystemet slår seg mot seg selv), kan ha økt forbruk av B6, noe som øker behovet for vitamin B6.

Vitamin B6, også kjent som pyridoksin, er en av åtte vitaminer i B-kompleksgruppen. 

De fleste får nok B6 i kostholdet, men hvis du har  mangel på folat og B12, har du sannsynligvis  mangel på vitamin B6.

Vitamin B6-mangel er vanligere hos personer med lever-, nyre-, fordøyelses- eller autoimmune sykdommer, samt røykere, overvektige mennesker, alkoholikere og gravide kvinner .

B6 er  involvert i mer enn 150 enzymreaksjoner. De hjelper kroppen med  å bearbeide protein, karbohydrater og fett. B6 er også nært knyttet til funksjonene  i nerve- og immunsystemet. Man har funnet at B6 har antioksidant og antiinflammatoriske egenskaper. Dette betyr at det kan spille en rolle i forebyggelsen av kroniske lidelser som hjertesykdom og kreft.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0098299716300395



6. Tretthet og lav energi

En vitamin B6-mangel kan føre til at du føler deg uvanlig sliten og trist.

Hvis cellene dine ikke får nok oksygen som følge av for lite hemoglobin, kalles det anemi. Det kan få deg til å føle deg sliten og svak. Vitamin B6 er nødvendig for å hjelpe de røde blodcellene som transporterer oksygen gjennom kroppen din, og hjelper deg å føle deg energisk.

I tillegg til å bli  trøtt av anemi, kan B6-mangel også bidra til tretthet på grunn av sin rolle i det det søvnfremmende hormonet melatonin .

7. Stikking og smerte i hender og føtter

Mangel på B6 kan forårsake nerveskader kalt perifer neuropati.

Symptomene kan omfatte brenning, stikking og prikkende smerter i armer, ben, hender og føtter. Noen beskriver det som en "pins og nåler" følelse.

Nerveskade kan også føre til kløe, balanseproblemer og problemer med å gå.

I tillegg kan det å ta for mye av den inaktive formen av B6 (pyridoksin HCl) fra kosttilskudd, også føre til nevropati. Dette kan skje fordi store mengder inaktive B6 kan konkurrere med og blokkere den aktive PLP-formen av B6 i kroppen.

Nerveproblemer fra B6-mangel er reversible med tilstrekkelig B6 inntak. På den annen side kan nerveproblemer fra B6-toksisitet være vanskeligere å behandle.


8. Anfall - epelepsi

Anfall kan skje av forskjellige åraker, inkludert B6-mangel. Uten nok B6, får du ikke tilstrekkelige mengder beroligende av neurotransmitteren GABA, slik at hjernen din kan bli overstimulert. Kramper kan forårsake symptomer som muskelkramper, rullende øyne og rykkede armer eller ben. Noen ganger kan man få  rask, ukontrollabel risting (kramper) eller miste bevisstheten.

En mangel på B6 er kjent for å forårsake anfall hos nyfødte. De første tilfellene ble notert på 1950-tallet, da babyer fikk føde med utilstrekkelig B6 

Mer nylig har anfall på grunn av B6-mangel, blitt rapportert hos voksne. Disse tilfellene ble  funnet ved graviditet, alkoholisme, medisinske interaksjoner eller leversykdom.

Korrigering av B6-mangel, har vist seg å være svært vellykket  behandling.

9. Høy homocystein

Homocystein er et biprodukt av proteinfordøyelsen.

En B6-mangel, så vel som folat og B12, kan resultere i et unormalt høyt nivå av homocystein. Dette fordi  disse B-vitaminene er nødvendige for å behandle homocystein 

Økte homocystein-nivåer har vært knyttet til flere helseproblemer, særlig hjertesykdom og hjerneslag, samt Alzheimers sykdom. Når homocystein er forhøyet, kan det skade blodkar og nerver.

Heldigvis kan homocysteinnivået kontrolleres med en enkel blodprøve. Vanligvis kan forhøyet homocystein senkes ved å ta B6, B12 og folattilskudd.

NB! En mangel på B6, så vel som folat og B12, kan forårsake et høyt homocysteinnivå som kan skade blodkar og nerver og øke risikoen for sykdom.

I hvilken mat finnes B6?

Vitamin B6 i mat er som regel nok for å dekke det daglige behovet for B6, dersom man har et sunt og variert kosthold. Gode kilder til vitamin B6 i kosten er ølgjær, fet fisk som laks, tunfisk, sardiner og sild. Valnøtter, hvetekimer, lever, korn og fullkornsprodukter er andre gode kilder til vitamin B6. Generelt er frukt og grønnsaker ikke de beste kildene til vitamin B6, men det finnes unntak som linser, squash og bananer.  

Kan man ta for mye vitamin B6?

  • Norske myndigheter har satt øvre grense for daglig inntak over lengre tid av vitamin B6 til 25 mg.
  • Vitamin B6 er et vannløselig vitamin som ikke vil lagres i kroppen. Dersom man bruker et kosttilskudd med innhold av vitamin B6 ved siden av er det ikke noe som tyder på at det er skadelig.
  • Store enkeltdoser eller store doser over lang tid kan føre til følelsestap i armer og bein. Med store doser menes over 50 mg daglig over lengre tids bruk. Vanligvis vil dette gå tilbake når man slutter med inntak, men det har også vist seg at skaden har blitt varig.
  • Det er vanskelig å si hvor stor dose som er trygg over lang tid, derfor bør ikke anbefalingene overskrides.

Ved mistanke om overdosering kan man kontakte Giftinformasjonen på telefon 22 59 13 00 (døgnåpent) for råd.

Kilde: Apotek 1

Hva er symptomene på for høyt inntak av B6-vitamin?

Overdoser av B6-vitamin er sjelden, fordi overskuddet av det vannløselige vitaminet brytes hurtig ned i leveren og skilles ut med urinen.

  • Hvis du inntar så mye som 10 gram B6-vitamin på en gang, eller et halvt gram om dagen i en uke, kan dette gi nedsatt koordinasjon av bevegelser (f.eks. ved finger-til-nese prøven) og nedsatt føle- og temperatursans i armer og bein. De samme symptomene kan komme etter flere måneders bruk av daglige doser på kun 100 - 200 milligram, mens skadene ikke være varige ved lavere doser.

Vitamin B6 og legemidler

Tar du medisin mot Parkinsons sykdom i form av levodopa, nedsetter dette opptaket av B6 i blodet.

Kilde: her

 Så hva kan skje hvis jeg tar for mye vitamin B6?

 SVAR:   NB! Overdrivelse av inntak av B6 i kosttilskudd kan forårsake sår hud, lysømfintlighet, kvalme og halsbrann. Hvis du tar for mye i mer enn et år, kan du få problemer med nervene dine og miste kontroll over bevegelser.

  • Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate,           Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline. Washington, DC: National Academy Press; 1998.
  • McCormick D. Vitamin B6. In: Bowman B, Russell R, eds. Present Knowledge in Nutrition. 9th ed. Washington, DC: 
  • U.S. Food and Drug Administration. Food Labeling: Revision of the Nutrition and Supplement Facts Labels.2016.
  • U.S. Food and Drug Administration. Food Labeling: Revision of the Nutrition and Supplement Facts Labels and Serving Sizes of Foods That Can Reasonably Be Consumed at One Eating Occasion; Dual-Column Labeling; Updating, Modifying, and Establishing Certain Reference Amounts Customarily Consumed; Serving Size for Breath Mints; and Technical Amendments; Proposed Extension of Compliance Dates.2017.
  • forskning.no/menneskekroppen-sykdommer-vitaminer/derfor-trenger-du-b-vitaminer

B7  Biotin


Vitamin B7,  Biotin, er et vannløselig næringsstoff som er en del av B-vitaminfamilien. Biotin omtales også som B8, vitamin H og coenzym R. B-vitaminer hjelper til med å opprettholde adrenalfunksjonen,  og vedlikeholde  et sunt nervesystem. Biotin er avgjørende for metabolismen av karbohydrat og fett. B7 trengs i små mengder, men er viktig i kroppens omdannelse av mat til energi.

 Det finnes i mange matvarer, særlig lever og egg, og  disse må tilføres jevnlig siden det ikke lagres i kroppen

Biotin har viktige metabolske funksjoner. Uten biotin, som er en kofaktor, virker mange enzymer ikke riktig, og alvorlige komplikasjoner kan forekomme, sykdommer i huden, tarmkanalen og nervesystemet. Biotin kan hjelpe til med å redusere blodsukkernivå hos personer med type 2 diabetes, og  trengs for å ha  sunt hår og negler, redusere insulinresistens og forbedrer glukosetoleranse,  Biotin har blitt brukt til å behandle kreft, Crohns sykdom, hårtap, Parkinsons sykdom, perifer neuropati, Retts syndrom, seborrheisk dermatitt og vaginal Candida.

Biotinmangel er sjeldnet. Det daglige behovet er lite, og Biotin finnes i en rekke daglige matvarer. Symptomer på biotinmangel er seborrheisk dermatitt, tørr hud, sprøtt hår / håravfall, tretthet, tarmproblemer, muskelsmerter og problemer med nervesystemet.

Hvor mye vitamin B7 trenger en voksen?

Den amerikanske Food and Nutrition Board av National Academy of Science Institute of Medicine anbefaler en daglig tilstrekkelig inntak  på 30 mcg hos voksne. Det anbefalte daglige inntak for gravide kvinner er 30 mcg og 35 mcg for ammende kvinner

 B9 - Folat    NB! Under arbeid


Vitamin B9, eller folat, folsyre, folinsyre spiller en viktig rolle i cellenes metabolisme og energiproduksjon.

Mer spesifikt  bidrar folat till DNA- og RNA-syntesen, som er spesielt  viktig under graviditet och pubertet. Folat hjelper også til med å kontrollere nivåene av homocystein. Hvis homocysteinverdien blir for høy, kan  det føre till kroniska tillstander som kreft, hjertesykdom, depression og diabetes.


Navnet folat betyr "blad" 

og stammer fra det latinske navnet folium. B9 finnes i en rekke bladgrønnsaker, bønner, grønne grønnsaker som f.eks. brokkoli, fullkornsprodukter og sitrusfrukter. De er de beste og sunneste kildene til folat.

Folat finnes i flere kjemiske former. De forekommer naturlig i kosten og i kroppen i form av metabolskt aktivt derivat av tetrahydrofolat (f.ex., 5-methyltetrahydrofolat) (R).

Derimot har folsyre, som er den syntetiske formen av vitamin B9, ingen fysiologisk aktivitet om den ikke blir konvertert till folat.

Dette skjer hovedsaklig i levern, der folsyre konverteres til ltetrahydrofolat (THF) med hjelp av enzymet dihydrofolatreduktas (DHFR) (R).

5-metyltetrahydrofolat (5-MTHF),  (MTHFR - methylisering, en genfeil), den dominerende formen av sirkulerende folat, har mangen viktige funksjoner i kroppen.

Personer med MTHFR-polymorfisme behøver mer folat enn andre.



Folat 
støtter  graviditet og fosterutvikling, kan forebygge hjertesykdom, er en antioksidant, reduserer risikoen for kreft, forbedrer hjernefunskjonen, har betydning for produksjonen av røde blodceller og virker mot depresjon.
Videre kan folat forhindre syn og hørselstap, fremme fertilitet, forsterke immunforsvaret, styrker skjelettet, forbedre nyrefunksjonen, fremme fertilitet og ha foryngende egenskaper.

Kilde:https://hms.harvard.edu

Mangel på folat som følge av dårlig kosthold ,er uvanlig i Norge, unntatt hos alkoholikere og gamle som kan ha et svært mangelfullt kosthold. Den viktigste årsaken til folatmangel er cøliaki, som fører til dårlig opptak fra tarmen. Folatmangel kan også forekomme ved bruk av enkelte legemidler.

Langvarig medisinering med legemidler mot epilepsi og depresjon og bruk av p-piller, kan i sjeldne tilfeller føre til folatmangel.

Symptomer på folatmangel

Får man lav blodprosent kan man oppleve tretthet, svimmelhet, nedsatt fysisk yteevne, hjertebank, tung pust og brystsmerter ved anstrengelse.

Ved dårlig opptak fra tarmen eller feil ernæring kan folatmangel gi diaré.

Barn og voksne

Anbefalt øvre inntak i USA

Øvre anbefalt grense (UL)
1-3 år 300 microgram pr.dag
4-8 år 400 microgram pr.dag
9-13 år 600 microgram pr.dag
14-18år 800 microgram pr.dag
19 år og over 1,000 microgram pr.dag.

Toleranse øvre inntak nivå (UL) av et folattilskudd, det høyeste  som de fleste kan ta trygt. Høyere doser brukes til å behandle  folatmangel. Men ikke ta mer med mindre  du har folatmangel og  legen sier det.

Kilde: Webmed.com

.

Hvor mye folat trenger du daglig?

Norske anbefalinger gjelder for friske personer med normal fysisk aktivitet.

  • Barn
  • 1-2 år: 60 mikrogram
  • 2-5 år: 80 mikrogram
  • 6-9 år: 130 mikrogram
  • Voksne menn
  • 10-13 år: 200 mikrogram
  • Over 14 år: 300 mikrogram
  • Voksne kvinner
  • 10-13 år: 200 mikrogram
  • 14-17 år: 300 mikrogram
  • 18-30 år: 400 mikrogram*
  • 31-60 år: 400 mikrogram**
  • Over 61 år: 300 mikrogram
  • Gravide og ammende
  • Gravide: 500 mikrogram*
  • Ammende: 500 mikrogram*
  • Spedbarn
  • 6-11 måneder: 50 mikrogram


B12-mangel eller B9-mangel?

  • Siden folatmangel kan gi liknende hematologiske og nevropsykiatriske plager som kobalaminmangel, kan det være vanskelig klinisk å skille mellom de to mangeltilstandene
  • Analyse av s-MMA (høy ved kobalaminmangel, men ikke ved folatmangel) og p-tHcy (høy ved begge tilstander) bør da benyttes

Kan man ta for mye folat?

Høye doser av folat (over 1 milligram daglig) kan gjøre at man ikke oppdager mangel på vitamin B12. Ett av symptomene på vitamin B12-mangel er anemi (for lite røde blodlegemer, blodmangel). Folat vil hjelpe på anemien, men ikke på selve vitamin B12-mangelen som i ytterste konsekvens kan gi skader på nervesystemet.

Referanseverdier for B9

Lommelegen:

Du kan ta en blodprøve for å sjekke om du har nok folat i kroppen. Normalverdien for S-folat er 5.1-31.1

Fürst: > 5,7

Nevro. legehandboka:

  • Kvinner og menn: Serum folat: > 8 nmol/L
  • Hos barn finner man høye S-folat verdier (>20 nmol/L) i første leveår. Etter spedbarnsperioden reduseres s-folat og holder seg stabilt frem til 13 års alder, da man kan observere et signifikant fall
  • Metodeavhengig, sjekk verdier for aktuelt laboratorium.

Når teste B9?

  • Makrocytær anemi som ikke skyldes vitamin B12 mangel
  • Dårlige kostvaner, især med lavt inntak av grønnsaker
    • Anoreksi
    • Alkoholisme
    • Eldre
  • Malabsorbsjonsutredning
    • Mb Crohn
    • Cøliaki
  • Tilstander med økt forbruk av folat
    • Graviditet
    • Prematuritet
    • Hemolytisk anemi
    • Dialysekrevende nyresykdom
    • Hypertyreose
    • Eksfoliative hudsykdommer, især psoriasis
    • Revmatoid artritt

Tolkning av prøvesvarene:

For lave verdier kan skyldes:

  • Feilernæring: Eldre, alkoholisme
  • Malabsorbsjon, f.eks. Crohns sykdom, cøliaki
  • Hemolyse
  • Graviditet
  • Medikamenter: Fenytoin, metotrexat, primidon og barbiturater

For høye verdierI

  • Initialt ved en kobalaminmangel vil folat inaktiveres i sin metylerte form og lekke ut av cellene. Dette gir et falskt høyt nivå av serum folat og kan maskere en reell intracellulær folatmangel
    • Etter oppstart av kobalaminsubstitusjon bør derfor serum folat nivået sjekkes dersom det før oppstart var i nedre normalområde.
  • Høy konsentrasjon kan ses ved langvarig faste (mer enn 1-2 dager).

* Folat reduserer risikoen for nevralrørsdefekt. Kvinner som planlegger graviditet, eller som kan regne med å bli gravide, anbefales derfor et folsyretilskudd på 400 mikrogram daglig fra minst en måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder, i tillegg til folat fra et variert kosthold.

** Anbefalt inntak av folat etter at menstruasjonen opphører er 300 mikrogram daglig. Kilde: Apotek1

Annen interessant litteratur der folat inngår:

Behandling av depresjon med kosttilskudd

Dette notatet tar for seg behandling av depresjon med ulike kosttilskudd, inkludert vitaminer og mineraler.

Les mer, trykk her


Effekten av vitaminer, mineraler og andre kosttilskudd på psykiske symptomer hos personer med ADHD, angstlidelser, bipolar lidelse eller depresjon

I den foreliggende oversikten har vi forsøkt å besvare: Hva er effekten av vitaminer, mineraler og andre kosttilskudd på psykiske symptomer hos personer med ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), angst-lidelser, bipolar lidelse eller depresjon?

Les mer, trykk her         

Utviklingsforstyrrelser hos barn

Autisme, barneepilepsi og cerebral parese - hva er årsaken til slike utviklingsforstyrrelser? Hvor tidlig kan de oppdages, og hvilke fordeler gir det med tidlig diagnose?

Les mer, trykk her


Les mer om FOLAT,

trykk på den gule knappen under

Høye doser B-vitamin kan være skadelig

Høye doser av B-vitaminer forebygger ikke tilbakefall hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt eller slag. Slik behandling kan tvert imot være skadelig, viser en stor norsk studie.

https://forskning.no/vitaminer-hjertet/2008/02/hoye-doser-b-vitamin-kan-vaere-skadelig