Kalium


Kaliummangel-symptomer: av Gunhild Isachsen


  • Utmattelse,
  • Svakhet, tretthet
  • Kramper i arm- eller benmuskler
  • irritabilitet
  • Prikking eller nummenhet
  • Dehydrering, tørr munn, tørst
  • Hyppig urinering
  • Kvalme eller oppkast
  • Magekramper, oppblåsthet
  • Forstoppelse, diaré
  • Hjertebank (uregelmessig hjerterytme)
  • besvimelse
  • Svimmelhet
  • Endringer i blodtrykk (høyt eller lavt)Depresjon, psykose, delirium, forvirring eller hallusinasjoner

Lavt kalium, eller hypokalemi, er en av de viktigste årsakene til høyt blodtrykk, hjerneslag og hjerteinfarkt. Så å ha nok kalium hver dag er ganske viktig. Kalium er nært bundet til magnesiumnivåer, så hvis kalium er lavt på regelmessig basis, sørg for at du får nok magnesium. Lavt magnesium vil forårsake lavt kalium

Lavt kalium kan være forårsaket av magnesiummangel, autoimmune sykdommer, hvilken som helst type anemi, fordøyelsessykdommer (som IBS, crohns, cøliaki ) Behandling med B12 injeksjoner kan også forårsake lavt kalium. 

 Når kroppen plutselig får mye B12 du vil kroppen din begynne å lage nye blodceller, som bruker mye kalium. Hvis du har pernisiøs anemi og er på injeksjoner, er det superviktig at du øker kaliumnivået injeksjonsdagene. Nå, hvis kaliumnivået ditt har vært lavt i mer enn noen få dager, må du bygge opp kaliumnivået.

 Du må også øke inntaket av natrium, for eksempel rosa Himalayasalt eller keltisk havsalt, for å opprettholde riktig kalium / natriumbalanse. Når du har nådd et nivå hvor dine mangelsymptomer har forsvunnet, fortsett! Du trenger kalium hver eneste dag, dette er ikke et nivå du bare kan få opp og deretter stoppe. Kroppen din trenger kalium for fordøyelsen og muskelfunksjonen , inklusiv hjertemuskulaturen. Her er en liste over kaliumrike matvarer som ikke er bananer - bananer har kalium, men blir du ikke lei av å spise bananer bare for å få kalium? Bambusskudd, grønne bønner, kaffe, svart te, kinesisk kål, vannkress, sveitsisk chard, koriander, spinat, sennepgrønnsaker, reddiker, tomatjuice, portabella sopp, grønn salat, selleri, zuchini, fersk persille, tomater, kokosnøttvann, fersk basilikum, blomkål, grønnkål, brokkoli, gresskar, asparges, agurk, grønne topper på rotgrønnsaker, aubergine, meloner, pickles, søtpoteter, tomatpuré, yoghurt, hermetiske muslinger, sviskejuice, gulrotjuice, blackstrapped melasse, appelsinjuice , avokado, krem ​​av tartar, kokosnøttvann, tørkede aprikoser. Du kan spise disse rå, kokte, dampet, juice dem, drikke dem.

En gjennomsnittlige frisk voksen trenger 4500 mg kalium om dagen. En syk person trenger mer enn det, spesielt hvis de er i ferd med å helbrede, fordi kroppen reparerer og erstatter celler. Kalium er avgjørende for den prosessen. I ellers friske individer (dvs. individer uten nedsatt kaliumutskillelse i urinen, (fra en medisinsk tilstand eller medikamentterapi), er et høyt nivå av kalium fra matvarer ikke bevis på skadelige bivirkninger. I motsetning til dette kan tilskudd av kalium føre til akutt forgiftning hos friske personer.

https://www.nap.edu/read/10925/chapter/7 

In other words, you can NOT overdose from potassium in FOOD. You should get your potassium from food and food-based drinks (like carrot juice) and NOT from potassium pills. Potassium pills can cause problems. If you want to know exactly how much potassium is in any given food or drink, click here: https://health.gov/dietaryguidelines/dga2005/document/pdf/Appendix_B.pdf

*note if you have known kidney problems, your doctor has probably advised you to limit your potassium. If you feel you are low in potassium, and have a kidney condition, discuss this with your doctor.

 References: https://umm.edu/health/medical/ency/articles/hypokalemia          https://rarediseases.org/rare-diseases/hypokalemia/

https://www.hcqu.apshealthcare.com/content/overview/Hypokalemia-%20Low%20Potassium%20%20101210.pdf?fbclid=IwAR17fPQQlAk7zDm_ZNefz88lS1ke6eESUYS-EPjBrsCpPvqo6aUzWdqXpFE

https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/potassium_intake_printversion.pdf?fbclid=IwAR0ymZ9BG89FWA-Bmh1IfTgI7rt_fS3n4UJsS0sdnbaAKRrI57Pn2VG-UtY

ttps://fnic.nal.usda.gov/food-composition/vitamins-and-minerals/potassium